Jan Söderblom, viulu
Meri ja musiikin taiteellinen johtaja

Jan Söderblom on musiikin monitaituri. Hän toimii Helsingin kaupunginorkesterin 1. konserttimestarina ja johtaa useita orkestereita. Hän on myös toiminut Musica Fiskarsin ja Joroisten musiikkipäivien taiteellisena johtajana. Nykyisin hän on Festivon, eli Rauman musiikkipäivien sekä Kauniaisten musiikkijuhlien taiteellinen johtaja.

www.jansoderblom.fi

Martti Rousi | Sellisti

Martti Rousi on yksi ikäpolvensa menestyneimpiä sellistejä, hän on kansainvälisesti tunnettu sekä solistina että pedagogina. Rousi aloitti muusikonuransa 6-vuotiaana pianonsoitolla ja vaihtoi selloon pari vuotta myöhemmin. Turun Konservatoriossa hän opiskeli Lauri Voipion, Seppo Kimasen ja Timo Hanhisen oppilaana ja Tuomas Haapasen kamarimusiikkiryhmissä. Sieltä hän siirtyi Sibelius-akatemiaan professori Arto Noraksen luokalle ja suoritti sellonsoiton diplomin erinomaisin arvosanoin vuonna 1983. Vuosina 1985-86 Rousi opiskeli Fulbright -stipendiaattina Yhdysvalloissa Indianan yliopistossa legendaarisen prof.János Starkerin johdolla ja on täydentänyt opintojaan mm. Valter Deshpaljin, Natalia Gutmanin ja William Pleethin mestarikurs­seilla.

Voitettuaan 1. palkinnon Turun sellokilpailussa 1982, Rousista tuli säännöllinen esiintyjä kotimaisten orkesterien solistina sekä monilla merkittävillä festivaaleilla. Muutama vuosi myöhemmin hänen kansainvälinen uransa lähti nousuun Moskovan kansain­välisissä Tšaikovski-kilpailuissa 1986 voitetun 2. palkinnon myötä. Hän on sittemmin esiintynyt orkesterisolistina eri puolilla Skandinaviaa mm. Ruotsin ja Norjan radio- orkesterien, Kööpenhaminan filharmonikoiden ja Göteborgin orkesterin kanssa sekä eteläm­pänä  mm. Münchenin kamariorkesterin, Birminghamin CBSO:n, Staatsphilharmonie Rheinland- Pfalzin, Mariinskin sinfoniaorkesterin,Moskovan filharmonikoiden, Puolan kansallisen radio-orkesterin, Johannesburgin filharmonokoiden, Shanghain filharmonikoiden,Toulou­sen kamariorkesterin ja Moskovan kamariorkesterin solistina. Kapellimestaripartnereinaan hänellä ovat olleet mm. Esa-Pekka Salonen,Valeri Gergiev,Okko Kamu, Sakari Oramo, Osmo Vänskä, Olli Mustonen,Ari Rasilainen,Leif Segerstam,  Emmanuel Krivine, Bernhart Klee, Muhai Tang ja Joseph Swensen. 

Resitaaleissa hänen pianistikumppaneinaan ovat olleet mm.Pascal Devoyon, Juhani Lagerspetz, Laura Mikkola, Olli Mustonen , Valeria Resjan, Massimo Somenzi ja Kathryn Stott.

Martti Rousi on soittanut myös pianotriossa, jonka muut jäsenet olivat unkarilainen pianisti Peter Nagy ja kreik­kalainen viulisti Leonidas Kavakos. Trio soitti debyyttinsä Ateenassa 1989 konsertoi sen jälkeen eri puolilla Eurooppaa.  Rousi esiintyy säännöllisesti myös useilla kamarimusiikkifestivaaleilla Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Martti Rousi toimi vuosina 1989-92 Lemin-Lappeenrannan musiikkijuhlien taiteellisena johtajana ja kutsuttiin Turun musiikkijiuhlien taiteelliseksi johtajaksi 1992. Turun kausi päättyi ja huipentui elokuussa 2009 loistokkaasti 50 v. juhlafestivaaliin. Vuonna 2010 Rousi oli Sibafestin taiteellinen johtaja, festivaali yhdisti eri musiikin lajeja menestyksekkäästi ja sai suuren yleisömenestyksen.

Kaudella 2011-12 hän toimi Hämeenlinnan Verkatehtaan konserttisarjan taiteellisena suunnittelijana.

2012-2014 hän oli Sysmän suvisoiton taiteellinen johtaja. 2019 Rousi perusti suuren menestyksen saaneen kansainvälisen sellofestivaalin cellofest.fi 

Vuodesta 1995 alkaen Rousi on toiminut sellonsoiton pro­fessorina Sibelius-Akatemiassa ja pitää jatkuvasti mestarikursseja Euroopassa, USA.ssa ja Aasiassa. Vuodesta 2016 hän on maineikkaan Shanghain konservatorion vieraileva professori. Rousi on toiminut myös useiden merkittävien kansainvälisten kilpailujen tuomaristossa kuten Moskovan Tshaikovski-kilpailu,Alice ja Eleonore Schoenfeld kilpailu, Lyonin duokilpailu, Vittorio Gui Firenzessä, Paulon sellokilpailu ja Solistpriset Tukholmassa.

Martti Rousin instrumenteista mainittakoon Carlo Giuseppe Testore vuodelta 1698, ja Jean- Babtiste Lefevre vuodelta 1760. Hän soittaa FX Tourte jousella vuodelta 1810.

Olli Mustonen | Pianisti

Olli Mustosen persoonassa toiminta pianistina, kapellimestarina ja säveltäjänä yhdistyy kokonaisvaltaiseksi muusikkoudeksi harvinaisella tavalla. Hän aloitti musiikkiopintonsa viisivuotiaana, tärkeimpinä opettajinaan Ralf Gothóni ja Eero Heinonen sekä säveltäjä Einojuhani Rautavaara. Sittemmin työ on vienyt hänet kaikille maailman keskeisille konserttilavoille niin omin soolokonsertein kuin yhdessä huippuorkestereiden kanssa.

Olli Mustonen on nimitetty Turun filharmonisen orkesterin taiteelliseksi johtajaksi vuodesta 2021. Viime kausilla Mustonen on esiintynyt mm. Lontoon sinfoniaorkesterin ja Mariinski-teatterin orkesterin, New Yorkin Filharmonikkojen sekä Frankfurtin radion sinfoniaorkesterin solistina. Kapellimestarina hän on viime vuosina tehnyt yhteistyötä kotimaisten orkestereiden ohella mm. Jerusalemin sinfoniaorkesterin, Firenzen Orchestra della Toscanan, Genovan oopperaorkesterin, Kölnin WDR-sinfoniaorkesterin, Melbournen sinfoniaorkesterin, Moskovan Tshaikovski-sinfoniaorkesterin, Northern Sinfonian, Tokion NHK-sinfoniaorkesterin, Viron kansallisorkesterin ja Weimar Staatskapellen kanssa. Perustamansa Helsingin Festivaaliorkesterin kanssa hän on tehnyt kiertueita Keski-Euroopassa, Japanissa ja Kiinassa.

Mustosen sävellystyössä ovat viime aikoina keskeisellä sijalla olleet suurimuotoiset kamarimusiikkiteokset – viime vuosina ovat valmistuneet mm. pianokvintetto ja jousikvartetto. 2019 sai Amsterdamissa ja Lontoossa kantaesityksensä Ian Bostridgelle ja Steven Isserlisille sävelletty, Kalevalaan pohjautuva ”Taivaanvalot” – sinfonia tenorille, sellolle ja pianolle. Beethovenin 250-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Bonnin Beethovenhaus tilasi Mustoselta jousiseksteton, joka kantaesitettiin heidän Beethoven-festivaalillaan helmikuussa 2020.

Mustosen levytystuotanto on laaja ja sisältää useita palkittuja kokonaisuuksia, kuten esimerkiksi Edison- ja Gramophone-palkinnot saaneen Alkanin ja Shostakovitshin preludien levytyksen. Muista äänitteistä mainittakoon Beethovenin pianokonserttojen kokonaislevytys Tapiola Sinfoniettan kanssa, Respighin Concerto in modo misolidio RSO:n ja Sakari Oramon kanssa, sekä soololevytyksiä mm. Bachin, Tshaikovskin, Sibeliuksen, Skrjabinin, Rahmaninovin, Prokofjevin ja Shostakovitshin teoksista. Viimeisin levytysprojekti on Radion sinfoniaorkesterin ja kapellimestari Hannu Linnun kanssa toteutettu Sergei Prokofjevin pianokonserttojen kokonaislevytys, joka on saamassa jatkokseen Béla Bartókin konserttojen levytykset 2020-luvun alkupuolella. Mustonen soitti myös kaikki Prokofjevin pianosonaatit RSO:n sarjassa kahdessa soolokonsertissa kausilla 2016–17. Kuluvina vuosina Mustonen soittaa soolokonserteissa mm. kaikki Beethovenin pianosonaatit.

Mustonen on valittu vuoden 2019 Hindemith-musiikkipalkinnon saajaksi. Paul Hindemithin musiikillista elämäntyötä kunnioittavan palkinnon jakaa Hindemithin kotikaupunki Hanau yhdessä Hindemith-säätiön kanssa. Mustonen on palkittu myös Suomen kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla ja hänelle on myönnetty Suomen Leijonan ritarikunnan Pro Finlandia -mitali vuonna 2003.

Petra Aminoff | Huilisti

Petra Aminoff (s.- 64) aloitti nokkahuilunsoiton pikkulikkana koulussa ja huilun joulupukki toi kun hän oli 11-vuotias.

Opinnot alkoivat sittemmin Helsingin Konservatoriossa ja jatkuivat Sibelius-Akatemian nuoriso-osaston kautta solistiselle linjalle. Siinä vaiheessa nokkahuilu oli valikoitunut pääaineeksi mutta vasta kun Petra rakastui traversoon ensi kuulemalta 25-vuotiaana musiikillinen ura alkoi selkeytyä.

Akatemialta löytyi muitakin vanhan musiikin herätyksen saaneita ja koska juuri kamarimusiikillisuus on se juttu, alkoi tapahtua mukavia asioita. 

Ulkomaiset opinnot Utrecht ja Haagin Konservatoriossa toivat lisäpuhtia innostukseen ja siitä pikkuhiljaa ammattimaisemmaksi muuttui myös Suomen vanhan musiikin elämä. 

Petra opettaa vakituisesti Espoon musiikkiopistossa, soittaa Suomalaisessa barokkiorkesterissa sekä Helsingin barokkiorkesterissa ja erinäisissä pienyhtyeissä freelancerina eri aikakausien poikkihuiluja sekä nokkahuilua.

Petteri Pitko | Cembalisti

Cembalisti Petteri Pitko on Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) taiteellinen johtaja ja vanhan musiikin lehtori NOVIA-ammattikorkeakoulussa Pietarsaaressa. Hän konsertoi aktiivisesti solistina ja kamarimuusikkona, ja hänen monipuolinen ohjelmistonsa ulottuu varhaisbarokista aina uusimman musiikin kantaesityksiin. 

Petteri Pitko on esiintynyt Akademie für Alte Musik Berlinin, Zürichin kamariorkesterin, Tapiola Sinfoniettan ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin solistina sekä kamarimuusikkona lukuisilla musiikkijuhlilla Suomessa, eri puolilla Eurooppaa, Kanarian saarilla, Kiinassa ja Etelä-Koreassa. (Kuhmon kamarimusiikki, Korsholman musiikkijuhlat, Musiikin aika Viitasaari, Berliinin filharmonikkojen kamarimusiikkisarja, Ultraschall Festival Berlin, Schwetzinger Festspiele, Musica Festival Strasbourg, Festival de Musique de Besançon, Tongyeong International Music Festival). Orkesterimuusikkona ja continuosoittajana hän on työskennellyt Berliinin filharmonikkojen, Akademie für Alte Musik Berlinin, RIAS-kamarikuoron, Stavangerin sinfoniaorkesterin, Ensemble Resonanzin, Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin ja Tampere Filharmonian kanssa mm. Simon Rattlen, Peter Rundelin, Beat Furrerin, Fabio Biondin, Rinaldo Alessandrinin, Nathalie Stutzmannin, Susanna Mälkin, Hannu Linnun ja Sakari Oramon johdolla.

Hän on levyttänyt Bis-, Ondine-, Alba-, Kairos- ja FiBO Records -levymerkeille Franco Donatonin, Sarah Nemtsovin, Perttu Haapasen ja Jyrki Linjaman teoksia sekä Bachin, Graupnerin, Locatellin ja Vivaldin musiikkia. 

Petteri Pitko opiskeli cembalonsoittoa Sibelius-Akatemiassa (Musiikin maisteri), Berliinin Universität der Künstessä (Konzertexamen) sekä Pariisissa tärkeimpinä opettajinaan Mitzi Meyerson ja Huguette Dreyfus.

www.petteripitko.com

Tiina Karakorpi | Pianisti

Taija Angervo | Viulisti

Taija Angervo aloitti viulunsoiton opintonsa Lahdessa Pertti Sutisen oppilaana ja jatkoi Kuhmon Viulukoulun kautta Sibelius- Akatemiaan. Opiskeltuaan myös Kölnissä Mihaela Martinin luokalla hän palasi Helsinkiin suorittamaan viuludiplomin Mi-kyung Leen johdolla Sibelius-Akatemiassa.

Angervo on aina rakastanut ja esittänyt paljon erilaisille kokoonpanoille sävellettyä kamarimusiikkia useilta vuosisadoilta. Hän on esiintynyt useimmissa Euroopan maissa, USA:ssa, Kiinassa ja Japanissa. Uusi Helsinki- kvartetissa hän on soittanut vuodesta 2000.

Taija Angervo on Radion Sinfoniaorkesterin 2. konserttimestari ja on vieraillut konserttimestarina mm. Sinfonia Lahdessa, Tampere Filharmoniassa, Helsingin Kaupunginorkesterissa ja Avanti!- kamariorkesterissa.

Angervolla on käytössään Giovanni Battista Rogeri-viulu 1700-luvun alkupuolelta

Anna-Liisa Bezrodny | Viulisti

Anna-Liisa Bezrodny on tänä päivänä kysytty niin solistina kuin kamarimuusikkona ympäri maailman.

Anna-Liisa syntyi Moskovassa, ja aloitti viulunsoiton vanhempiensa opastuksella 2-vuotiaana. Hän jatkoi opiskelujaan Sibelius- Akatemiassa vanhempiensa, prof. I. Bezrodnyn ja M. Tampere-Bezrodnyn johdolla, sekä Guildhall School’issa Lontoossa Yfrah Neamanin johdolla. Hän on lukuisien kansainvälisten kilpailujen palkinnonvoittaja, mm. GSMD Gold Medal 2006 voittaja, Suomen ”Pro Musica” palkinnonsaaja, sekä Eestin Kulttuurisäätiön vuoden 2013 tunnustuspalkinnon saaja.

Vuosien varrella hän on konsertoinut  lähes kaikkialla Euroopassa, USA:ssa, Aasiassa, Venäjällä ym, niin solistina kuin kamarimuusikkona, orkestereiden kanssa kuten mm. Gewandhaus Leipzig Orkester, Mitt-Deutsches Rundfunk Orkester, Leipzig, Zürich Chamber Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, London, Philharmonia Orchestra, London, Chile Symphony Orchestra, Riga National Orchestra, Moscow Symphony, Pietarin Sinfoniaorkesterin, sekä lukemattomien muiden orkestereiden solistina. Anna-Liisa on aktiivinen kamarimuusikko esiintyen eri festivaaleilla ympäri maailman, hänen yhteistyökumppaneinaan ovat olleet mm Jan-Erik Gustafsson, Maxim Vengerov, Barnabas Kelemen, Jean-Efflam Bavouzet, Ivry Gitlis, Alexander Rudin, Liana Isakadze, Lisa Batiashvili, Sayaka Shoji, Vikingur Olafsson, ja lukuisia muita.  Solistina hän on työskennellyt kapellimestareiden kanssa kuten Leif Segerstam, Neeme Järvi, Kristjan Järvi,  Paavo Järvi, Sir Colin Davis, Eri Klas,  Nikolay Alekseyev, Okko Kamu, Sascha Goetzel, Juha Kangas, Leonid Grin, Sian Edwards, sekä monia muita. Anna-Liisan repertuaari ulottuu barokista nykymusiikkiin, ja monet säveltäjät kuten Tõnu Kõrvits, Rein Rannap, Harri Wessmann, Jaan Rääts ym ovat kirjoittaneet sekä omistaneet  kappaleita hänelle.

Anna-Liisa on levyttänyt soololevyn ALBA yhtiölle pianisti Ivari Iljan kanssa, sekä Mozartin ja Haydnin konsertot ERP Music Productions yhtiölle. Hän on myöskin levyttänyt virolaisen säveltäjän Eino Tambergin viulukonserton, sekä Mendelssohnin okteton mm. Maxim Vengerovin kanssa.

Anna-Liisa toimii professorina ”Karlsruhe Hochschule für Musik”issa, Saksassa. Lisäksi hän on viulunsoiton professori Guildhall School of Music and Dramassa, sekä Purcell School’ssa, Lontoossa.

Anna-Liisa soittaa Kulttuurirahaston Hieronymus II Amati viululla.

Aino Räsänen | Alttoviulisti

Aino Räsänen (s.1994) aloitti viulunsoiton 5-vuotiaana Itä-Helsingin musiikkiopistossa. Alttoviuluun hän vaihtoi 15-vuotiaana ja aloitti opinnot Sibelius-Akatemiassa vuonna 2013 opettajinaan Lilli Maijala, Pirkko Simojoki sekä Atte Kilpeläinen. Vaihto-oppilaana hän on opiskellut Dresdenissä professori Pauline Sachsen sekä Münchenissä professori Hariolf Schlichtigin luokilla. Aino on osallistunut vuosina 2016 ja 2017 Encuentro de Santander -festivaalille Espanjassa, jossa hän on soittanut kamarimusiikkia muun muassa Ivan Monighettin, Zakhar Bronin, Alexander Rudinin ja Timothy Jonesin kanssa. Mestarikursseilla häntä ovat opettaneet Nobuko Imai, Tabea Zimmermann, Lars Anders Tomter, Hartmut Rohde, Barbara Buntrock, Isabel Charisius, Erich Krüger ja Tommi Aalto. Aino aloitti tammikuussa 2020 työn Radion Sinfoniaorkesterin alttoviuluryhmän jäsenenä. Aino on myös opiskellut barokkialttoviulua sivuinstrumenttina opettajanaan Minna Kangas, ja konserttikaudella 2019-2020 esittänyt Sibelius-Akatemian konserttisarjassa kaikki Mozartin jousikvintetot suolikielillä viulisti Erich Höbarthin johdolla.

Ilari Angervo | Alttoviulisti

Ilari Angervo (s. 1968 Helsinki) opiskeli viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa Leena Siukosen johdolla kunnes hän vaihtoi alttoviuluun Helge Valtosen ja Jouko Mansneruksen oppilaaksi. Diplomistaan hän sai 1993 korkeimmat mahdolliset arvosanat. Angervo on lisäksi opiskellut Berliinin taidekoulussa 1988–90 Wolfram Christin johdolla ja saanut lisäoppia myös Matti Hirvikankaalta ja Rainer Moogilta. Suomen Kansallisoopperan orkesterin alttoviulun äänenjohtaja Angervo toimi 1987–88. Radion sinfoniaorkesterin alttoviulun äänenjohtaja hän aloitti 1990. RSO:n valtuuskunnan puheenjohtajana hän toimi 1996–2001.

Ilari Angervo on maineikkaan Uusi Helsinki -kvartetin perustajajäsen. Yhtyeen yli 30-vuotinen taival maamme eturivin kamarimusiikkikokoonpanona jatkuu edelleen aktiivisesti. Kamarimusiikki on Angervon uralla ollut merkittävä ja luonnollinen tapa kehittyä muusikkona ja pitää hauskaa kollegoiden kanssa. Tärkeimmät kamarimusiikkifestivaalit Suomessa ovat vuosien varrella tulleet Angervolle erittäin tutuiksi.

Oman orkesterinsa lisäksi myös kansainväliset orkesterivierailut ovat osa Angervon muusikkoutta. Super World Orchestra Japanissa ja World Orchestra Koreassa ovat olleet mielenkiintoisia ja innoittavia tapahtumia Kauko-Idässä. Euroopassa Angervo on vieraillut suomalaisten orkestereiden lisäksi Berliinin Filharmonikoissa, Oslon Filharmonikoissa sekä Espanjassa Orquestra de Qadacues:issa.

Angervo on esiintynyt mm. RSO:n ja useimpien muiden suomalaisten orkestereiden kanssa. Kantaesityksinä hän on soittanut Jouni Kaipaisen alttoviulukonserton Tapiola Sinfoniettan ja Hannu Linnun kanssa (1999), Juha T. Koskisen Hamlet-machinen Zagrosin kanssa (2000) sekä Matthew Whittal:in konserton The heaven that dwells so deep 2012. Ulkomailla hän on soittanut solistina useissa Euroopan maissa sekä Japanissa.

Angervo soittaa Giovanni Battista Guadagnini- alttoviululla vuodelta 1765.

Vapaa-aikana Angervon saattaa tavata ulkoiluttamassa Cocker Spaniel- koiriaan tai puuhastelemassa pursiseura Helsingfårs Segelklubb:in rannassa.

Jan-Erik Gustafsson | Sellisti

JAN-ERIK GUSTAFSSON Sellisti Jan-Erik Gustafsson on tällä hetkellä yksi aikamme halutuimmista solisteista ja kamarimuusikoista kansainvälisessä musiikkimaailmassa. Hän aloitti opintonsa Markku Luolajan-Mikkolan kanssa LänsiHelsingin musiikkiopistossa, jonka jälkeen hän jatkoi opintojaan Mihail Homitserin ja Frans Helmersonin luokalla Edsbergin musiikkikorkeakoulussa, Tukholmassa, suorittaen solistidiplominsa vuonna 1992. 15-vuotiaana Gustafsson menestyi EBU Young Musician -kilpailussa Kööpenhaminassa, jonka jälkeen hän on esiintynyt maailmanlaajuisesti sekä solistina että kamarimuusikkona.

Hän on esiintynyt lukemattomien arvostettujen orkestereiden solistina, kuten Lontoon sinfoniaorkesterin, Lontoon Philharmonic, Bournemouthin SO: n, Brisbanen Sinfoniaorkesterin, Australian kamariorkesterin ja Hobartin sinfoniaorkesterin, Alankomaiden RSO: n, Tanskan RSO: n, Ruotsin RSO: n ja Tukholman Filharmonikkojen, Hongkongin filharmonikkojen, Jerusalemin SO, Washington National SO, New Yorkin, Wienin, Lausannen, Camerata Bernin ja Amadeus kamariorkestereiden kanssa. Gustafsson on esiintynyt lähes kaikkien suomalaisten orkesterien solistina. Jan-Erik Gustafsson on tehnyt yhteistyötä merkittävimpien kapellimestareiden kanssa, kuten Jukka-Pekka Saraste, Okko Kamu, Leif Segerstam, Sakari Oramo, Mikko Frank, Leonid Grin, Yan-Pascal Tortelier, Andrew Litton, Neeme Järvi, Paavo Järvi, Daniel Harding ym.

Vuonna 1994 Jan-Erik Gustafsson allekirjoitti sopimuksen Yhdysvaltaisen YCA konserttitoimiston kanssa, jonka seurauksena hän esiintyy säännöllisesti Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Kaukoidässä, ja on esiintynyt maineikkaissa saleissa kuten Carnegie Hall ja Alice Tully Hall New Yorkissa, Kennedy Center Washingtonissa, Suntory Hall Tokiossa ja Brahms Hall Wienissä, Barbican Hall, Queen Elizabeth Hall ja Wigmore Hall Lontoossa, sekä lukuisissa muissa konserttitaloissa.

Kamarimuusikkona Gustafssonin yhteistyökumppaneihin kuuluu Pinchas Zukerman, Ralf Gothóni, Leif-Ove Andsnes, Paavali Jumppanen Arto Satukangas, Leonidas Kavakos, Liana Izakadse, Ivry Gitlis ja moni muu. Vuonna 1997 Jan-Erik Gustafsson sai henkilökohtaisen kutsun maestro Mstislav Rostropovichilta tulla esittämään Prokofjevin Sinfonia Concertanten, op 125 Pietarin sello-kongressiin, yhdessä Pietarin Filharmonikkojen kanssa.

Jan-Erik Gustafsson on tehnyt useita tallenteita Ondinelle ja saanut maailmanlaajuista tunnustusta ja ylistystä tulkinnoistaan. Symanowskin, Kodályin ja Schnittken (ODE 827-2) sellosonaatteja esittelevä levy nimitettiin vuonna 1994 ”Vuoden levyksi”, ja Englundin sellokonsertto -levy (ODE 951-2) nimettiin vuoden 2000 IFPI palkinnon voittajaksi. Jan-Erik Gustafsson on levyttänyt Prokofiev “Sinfonia Concertanten” Radion sinfoniaorkesterin ja maestro Sakari Oramon kanssa, joka sai erinomaista kiitosta ja palautetta eri puolilta maailmaa (Washington Post kutsui esitystä ”tuleen sytytetyksi suurenmoiseksi musiikilliseksi matkaksi”.

Jan-Erik Gustafsson on antanut lukuisia mestarikursseja Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Vuodesta 1996 Jan-Erik Gustafsson on toiminut Loviisan Sibelius -festivaalin taiteellisena johtajana Suomessa.

Jan-Erik soittaa tällä hetkellä Stefano Scarampella-sellolla vuodelta 1890.

Heikki Orama | Laulaja

Heikki Orama valmistui Sibelius-Akatemiasta vuonna 1978 Pekka Salomaan oppilaana ja täydensi myöhemmin opintojaan mm. Luigi Riccin ja Kim Borgin johdolla. Palkintomenestys Lappeenrannan laulukilpailuissa ja Timo Mustakallio -laulukilpailussa siivitti Oraman uraa; Suomen Kansallisoopperan solistikiinnityksen (1978–1980) jälkeen hän työskenteli kymmenen vuotta Saksassa eri oopperatalojen solistina.

Orama on vieraillut usein Suomen Kansallisoopperassa,samoin monilla kotimaan merkittävillä musiikkijuhlilla. Hänen ohjelmistonsa käsittää viitisenkymmentä oopperaroolia, kaikki keskeiset oratoriot ja passiot, laajan lied-ohjelmiston,iskelmiä, gospelia ja jazzia eri kokoonpanoissa. Heikki Orama on tehnyt ooppera- ja konserttivierailuja Sveitsiin, Espanjaan, Japaniin, Yhdysvaltoihin ja Australiaan sekä lukuisia tv- ja radiotaltiointeja.

Vuonna 2014 hän oli Lohjan Tenoripäivien Vuoden taiteilija. Orama toimi kanttorina Lohjan seurakunnassa syksyyn 2018 asti. Vuonna 2008 hänelle myönnettiin arvonimi Director cantus.

Markus Malmgren | Urkuri

Markus Malmgren on esiintynyt urkusolistina ja säestäjänä useimmissa Euroopan maissa sekä USA:ssa ja Kanadassa. Vuodesta 2004 hän on toiminut Cantores Minores – kuoron konserttiurkurina. Hän säestää säännöllisesti myös monia muita kuoroja ja on tehnyt yhteistyötä monien Suomen eturivin laulajien kanssa. Malmgren on hoitanut urkurin tehtäviä useissa orkestereissa ja barokkiyhtyeissä. Hän on tunnettu improvisoinneistaan, joita on kuultu mm. useiden mykkäelokuvien säestyksissä. Hän säestää tarvittaessa perinteiset virret humpaksi, tangoksi ja jenkaksi, mutta sijoittaa myös häikäilemättä kirkkourut rock-bändiin, kuten mm. Andrew Lloyd Webberin rockoopperassa Jesus Christ Superstar.

Malmgren on levyttänyt suomalaista 1900–luvun urkumusiikkia sekä tehnyt useita nauhoituksia mm. YLE:lle. Vuosina 1993–2004 Malmgren johti Espoon Motettikuoroa sekä sittemmin perustamaansa MGRENsembleä, joiden kanssa hän on esittänyt mm. kaikki Bachin ja Händelin tunnetuimmat passiot ja oratoriot, mutta myös suuren määrän vähemmän tunnettua kirkkomusiikkia renessanssin Josquinista ja Willaertista aina Mendelssohniin, Brahmsiin ja Regeriin. Vuosina 1997–2007 Malmgren toimi Hufvudstadsbladetin musiikkiarvostelijana ja kolumnistina. Hän opettaa urkujensoittoa, improvisointia ja kirkkomusiikkia Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa,
jossa myös suoritti musiikin tohtorin tutkinnon vuonna 2015.

Ville Herrala | Kontrabasisti

Kontrabasisti Ville Herrala (s.1979) lukeutuu Suomen jazzkentän ja oman instrumenttinsa eliittiin. Herralan taiteellisesti korkeatasoinen ilmaisu ja virtuoosimainen instrumentinhallinta ovat tehneet hänestä yhden Suomen työllistetyimmistä ja arvostetuimmista jazzmuusikoista.

Herrala on tehnyt yhteistyötä useiden merkittävien Suomalaisten muusikoiden/orkestereiden kanssa, mm. Juhani Aaltonen, Jukka Perko, Severi Pyysalo, Iro Haarla, Verneri Pohjola, Mikko Innanen, Timo Lassy, UMO Helsinki Jazz Orchestra, Tuomo Prättälä, Johanna Försti ja Maria Ylipää. Hän on myös konsertoinut kansainvälisten nimien kanssa, mm. Benny Golson, Phil Markowitz, Jerry Bergonzi, Zach Brock, Peter Erskine, Uri Caine, Jim Black, Chris Potter, John Tchicai ja Cuong Vu.

Herralan soolodebyytti Pu: (We Jazz Records) julkaistiin 2020 alussa.

Jacintha Damström | Huilisti ja akrobaatti

Jacintha Damström on monipuolinen taiteilija, joka esiintyy aktiivisesti käyttäen hyväkseen kaikkia vahvuuksiaan. Hän aloitti taiteellisen uransa sirkuksessa ja myöhemmin myös huilu tuli hänen elämäänsä.  Damström valmistui vuonna 2018 musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian solistiselta osastolta pääaineenaan huilu ja sivuaineenaan laulu.
Häntä kiehtoo erilaisten taidelajien yhteen tuominen, ja hän on jo vuodesta 2012 lähtien sekä tehnyt koreografioita että esiintynyt moniartistina. Hän on erikoistunut klassisen musiikin, tanssin ja fyysisen teatterin sekoittamiseen. Damström työskentelee sen lisäksi improvisaationäyttelijänä ja klovnina, ja on myös huilu-, sirkus- sekä improvisaatioteatteripedagogi.

Key Ensemble | Kamarikuoro

Teemu Honkanen | Kuoronjohtaja

Kamarikuoro Key Ensemble on kekseliäillä konserttiohjelmistoillaan jo vuosien ajan kyennyt ylläpitämään mainettaan yhtenä kaikkein kiinnostavimmista suomalaiskuoroista. Lisäksi kuoro tunnetaan persoonallisesta sekä monenlaiseen musiikkiin taipuvasta kypsästä ja moni-ilmeisestä soinnistaan.

Teemu Honkasen johtaman puoliammattilaiskuoro on saanut runsaasti tunnustuksia taiteellisesta työstään. Sen ensilevy Missa Baltica palkittiin Suomessa vuoden 2011 kuorolevynä ja USA:ssa parhaana klassisena albumina Contemporary A Cappella Recording Award (CARA) 2012 -äänitekilpailussa. Kuoron toinen albumi Ave Maria – Aurora borealis (2013) voitti saman palkinnon keväällä 2014. Rahmaninovin Vigilian levytys (2014) on ollut puolestaan kansainvälinen arvostelumenestys ja se valittiin Suomessa vuoden kuorolevyksi vuonna 2015. Kolmannen Vuoden kuorolevy -palkinnon Key Ensemble pokkasi Cast into the Sea (Mereen heitetty) -levyllään kesäkuussa 2016. Key Ensemblen kansainvälistä uraa on vauhdittanut myös vuoden 2013 Let the Peoples Sing -kuorokilpailun voitto Luxemburgissa.

Kuoron monipuolinen ohjelmisto ulottuu renessanssista aina uusimpaan aikamme musiikkiin, ja kuoro on tilannut sekä kantaesittänyt useita uusia suomalaisia kuoroteoksia. Key Ensemble on vieraillut kotimaassa mm. Savonlinnan Oopperajuhlilla, Turun, Naantalin, Korsholman ja Kauniaisten Musiikkijuhlilla, Tampereen Sävelessä sekä Urkuyö & Aaria-, VocalEspoo- ja LuostoClassic-festivaaleilla. YLE on ollut Key Ensemblen aktiivisimpia yhteistyökumppaneita jo useamman vuoden ajan, ja kuoro on esiintynyt myös Radion sinfoniaorkesterin kanssa Helsingin Musiikkitalossa.

Kesällä 2019 Key Ensemble teki laajan 12 konsertin kiertueen Kiinaan esiintyen mm. Kantonin Oopperatalossa ja Shanghaissa. Menestyksekkäät konsertit poikivat välittömästi uuden kutsun, mutta valitettavasti kesäksi 2020 sovittu kiertue peruuntui.

Teemu Honkanen, monipuolisena muusikkona tunnettu Key Ensemblen taiteellinen johtaja, kapellimestari sekä kuoronjohtaja Teemu Honkanen opiskeli Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla vuosina 1994–99 opettajinaan Atso Almila, Eri Klas, Jorma Panula ja Leif Segerstam. Orkesterinjohdon A-tutkinnon hän suoritti vuonna 1999 ja seuraavana vuonna Matti Hyökin johdolla myös kuoronjohdon A-tutkinnon. Lisäksi hänellä on diplomitutkinto sellonsoitossa.

Honkanen on johtanut useimpia maamme ammattiorkestereita kuten Sinfonia Lahtea sekä Helsingin, Tampereen, Turun ja Oulun kaupunginorkestereita. Skandinaviassa Honkanen on vieraillut mm. Tukholman Filharmonikoiden, Norrköpingin Sinfoniaorkesterin ja Oslo Sinfoniettan johtajana. Kuoronjohtajana Honkanen on toiminut Key Ensemblen lisäksi mm. Ruotsissa Stockholms Barockkörin ja St. Matteus Körin johtajana. Vuonna 2002 Teemu Honkanen saavutti ensimmäisen palkinnon KuoroEspoo-festivaalilla järjestetyssä kansallisessa kuoronjohtajakilpailussa. Suurelle yleisölle Honkanen tuli ensi kertaa tutuksi ennen muuta kapellimestarin tehtävistään Seinäjoen Tangomarkkinoilla vuosina 2002–2006. Kesällä 2021Teemu Honkaselle myönnettiin valtion kolmivuotinen taiteilija-apuraha vuosiksi 2022–2024.

Petra Aminoff, huilu
Ilari Angervo, alttoviulu
Taija Angervo, viulu
Annaliisa Besrodny, viulu
Jacintha Damström, huilu ja akrobatia
Jan-Erik Gustafsson, sello
Ville Herrala, kontrabasso
Markus Hohti, sello
Emil Holmström, piano
Kamarikuoro Key ensemble
Tiina Karakorpi, piano
Mikko Karjalainen, trumpetti
Markus Malmgren, urut
Gustav Nyström, piano
Heikki Orama, laulu
Eero Palviainen, luuttu
Verneri Pohjola, trumpetti
Petteri Pitko, cembalo
Aino Räsänen, alttoviulu
Jarmo Saari, kitara