Jan Söderblom, viulu
Meri ja musiikin taiteellinen johtaja

Jan Söderblom on musiikin monitaituri. Hän toimii Helsingin kaupunginorkesterin 1. konserttimestarina ja johtaa useita orkestereita. Hän on myös toiminut Musica Fiskarsin, Joroisten musiikkipäivien ja Rauma Festivon taiteellisena johtajana.
Nykyisin hän on Kauniaisten musiikkijuhlien taiteellinen johtaja.

www.jansoderblom.fi

Tiina Karakorpi | Pianisti

Tiina Karakorpi aloitti pianonsoiton opinnot 4-vuotiaana. Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 2004 ja musiikin lisensiaatiksi 2015. Opintojaan Tiina Karakorpi on täydentänyt Tukholmassa Edsbergin kamarimusiikkipainotteisessa koulussa, Roomassa (Accademia Internazionale Musicale di Roma) sekä ECMA:ssa (European Chamber Music Academy).

Tiina Karakorpi soittaa eri kamarimusiikkikokoonpanoissa kuten KAAÅS-triossa ja siskonsa Salla Karakorven kanssa pianoduossa Karaa korville!. Karakorpi esiintyy säännöllisesti solistina ja kamarimuusikkona. Hän on soittanut muun muassa Tapiola Sinfoniettan ja Vatikaanin orkesterin solistina ja esiintynyt useilla musiikkifestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Hän on toiminut Nurmijärven Musiikkipäivien taiteellisena johtajana 2002-2012. Hän työskentelee Espoon Musiikkiopiston pianonsoiton lehtorina.

Emil Holmström | Pianisti

Emil Holmström esiintyy solistina ja kamarimuusikkona, yhtyemuusikkona tai lajirajoja rikkovissa tapahtumissa. voi tavata säännöllisesti suomalaisilla festivaaleilla ja konserttisarjoissa, ja hän on esiintynyt mm. Radion sinfoniaorkesterin, Lapin kamariorkesterin ja Tapiola Sinfoniettan solistina. Uutta musiikkia hän esittää yhtyeissään Uusinta Ensemble ja defunensemble, sekä vieraillessaan Avanti!:ssa. Opintonsa hän suoritti Sibelius-Akatemissa Erik. T. Tawaststjernan johdolla täydentäen niitä Pariisissa Marie-Françoise Bucquet’n oppilaana.

Holmström on aktiviinen tapahtumien järjestäjä ja on mukana suunnittelemassa mm. Klassinen Hietsu -konserttisarjaa ja Ristiveto-festivaalia. Kauden 19-20 suuri satsaus oli konserttisarja Helsinki – Bösendorfer -1880, jossa hän sukeltaa 1800-luvun saksalaiseen ohjelmistoon pohjoisin maustein. Holmström on viime vuosina äänittänyt Brahmsin ja Schumannin sonaatteja viulisti Eriikka Maalismaan ja sellisti Markus Hohdin kanssa.

www.emilholmstrom.com

Jukka Perko

Merkittävä musiikillinen elämys syntyy kun kuulija ja muusikko pääsevät molemmat mukaan johonkin yhteiseen. Jos saksofonisti Jukka Perkosta voi jotain varmuudella sanoa, on se hänen kiistaton kykynsä luoda yhteisiä musiikillisia elämyksiä. Sen huomasi varhain myös jazzlegenda Dizzy Gillespie, joka pestasi 18-vuotiaan Jukan big bandiinsa v. 1987.

Soittamaan Perko on oppinut samoin kuin puhumaan, kuunnellen ja matkien. Omaa asennettaan soittamiseen ja säveltämiseen hän kuvaa tasapainotteluksi täydellisyyden tavoittelun ja keskeneräisyyden hyväksymisen välillä.

Lahjakkuus sekä avoimuus uusia ideoita ja erilaisia yhteistyöajatuksia kohtaan on vienyt Jukan ylistetyistä kirkkokonserteista linnan juhliin ja pilkkopimeässä soitettuihin keikkoihin. Hän on kotonaan niin täyden musiikkitalon lavalla kuin pienen kahvilan intensiivisessä tunnelmassakin. Hänelle tilaisuuden arvo ei määräydy paikalla olevan yleisön koon mukaan vaan syvemmät merkitykset löytyvät toisaalta, musiikin sisältämistä tunteista ja niiden välittämisestä. Pohjimmiltaan musiikissa on Perkolle kyse tavasta olla olemassa.

Teemu Viinikainen

Teemu Viinikainen on yksi Suomen tunnetuimmista ja arvostetuimmista jazzkitaristeista. Hänen soitossaan ilmaisuvoima, svengi ja virtuositeetti ovat tärkeitä elementtejä, mutta päällimmäisiksi tuntemuksiksi häntä kuunnellessa nousevat kuitenkin vahva läsnäolo, herkkyys ja kitaran kaunis sointi.

Yhtenä suurimpana ansiona Viinikaisen kohdalla voidaan pitää hänen kysyntäänsä useiden huippuyhtyeiden taitavana luottokitaristina, ja hänen tärkein ja pitkäaikaisin yhteistyökumppaninsa onkin ollut saksofonisti Jukka Perko lukuisine eri yhtyeineen. Perkon Avara-kokoonpano, jossa kolmantena jäsenenä on kitaristi Jarmo Saari, on julkaissut useita levytyksiä ja yhdessä he ovat esiintyneet kotimaan lisäksi myös Euroopassa ja Australiassa.

Viinikainen on esiintynyt menestyksekkäästi myös kansainvälisten huippunimien kuten Joe Lovanon, Vince Mendozan, Randy Breckerin, Dave Liebmanin, Tim Hagansin ja Jeff Tain Wattsin kanssa. Hän on esiintynyt useimpien kotimaisten sinfoniaorkestereiden solistina ja tehnyt yhteistyötä klassisten muusikoiden kanssa myös pienemmissä kokoonpanoissa.

Hannu-Pekka Björkman, Jukka Perko & Avara-trio

Kesken elämän kuolema käy
ottamassa ihmisestä mitat. Vierailu
unohtuu, ja elämä jatkuu. Mutta puku
ommellaan hiljaisuudessa.

– Tomas Tranströmer, suom. Caj Westerberg

Miten ottaa vastaan vääjäämätön vieras. Odottamaton ja odotettu. Jukka Perko ja Avara yhdessä näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin kanssa ovat luoneet sanan ja musiikin keinoin kuulokuvan katoavaisuudesta, elämästä ja kuolemasta.

Keskiaikaisesta kuolemantanssikuva-aiheesta innoituksen saanut esitys kulkee läpi ajan. Francois Villonin ja La Folian säkeistä ja sävelistä kohti pohjoista, Tomas Tranströmerin, Gösta Ågrenin ja monen muun runoilijan sanojen syliin. Ja jossain koivujen takana hymyilee Hugo Simbergin lempeä kuolema.

Kysymys ja matka on yhteinen. Miten elämme ja kuolemme maailmankaikkeuden pyörteessä? Kun suuria portteja avataan ja kun suuria portteja suljetaan.

Hortus Musicus

Hortus Musicus piti ensimmäisen konserttinsa vuonna 1972. Yhtye perustettiin silloisen Tallinnan valtionkonservatorion viuluopiskelijan Andres Mustosen aloitteesta ja se on alansa vanhin jatkuvasti toimiva yhtye Itä-Euroopassa ja yksi harvoista, jotka ovat toimineet niin pitkään koko maailmassa.

Hortuksen musisoinnissa on ominaista ennen kaikkea luova ja kliseetön asenne musiikkiin. Siksi Hortus Musicuksen konsertit ja äänitykset kuulostavat tuoreilta, ymmärrettäviltä ja voimakkailta.

Hortus on nyt 50 vuoden ajan tutkinut ja esitellyt ohjelmissaan eurooppalaista musiikkia 700-luvulta 2000-luvulle. Hortus Musicuksen esittämä uusi musiikki kantaa itsessään samoja arvoja, joita arvostetaan varhaisemmassakin musiikissa – muodon puhtautta ja selkeyttä, harmoniaa ja kauneutta yksinkertaisissa asioissa.

Hortus Musicus on konsertoinut useimmissa Euroopan maissa, Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa, Japanissa, Israelissa ja laajalti entisen Neuvostoliiton alueella, sekä esiintynyt useimmilla suurilla vanhan musiikin festivaaleilla. Yhtye on äänittänyt noin 35 ohjelmaa mm. Erdenklangille, Musica Svecialle, Fortelle ja Finlandia Recordsille.

Hortus Musicus ei ole pitkään aikaan rajoittunut esittämään vain vanhaa eurooppalaista musiikkia. Rajat ylitetään ajallisesti, maantieteellisesti ja genrellisesti. Niin sanotun klassisen vanhan musiikin lisäksi yhtyeen ohjelmistossa on modernia musiikkia, jazzia sekä eksoottisten maiden perinteistä ja kansanmusiikkia.

NAM-trio

Piia Kleemolan, Timo Kiprianoffin ja Marita Ylevän trion ohjelmisto koostuu 200 vuoden takaisista eteläpohjalaisista hittisävelmistä. NAM-trio esittää uusia sovituksia eteläpohjalaisista kansanlauluista ja instrumentaalisävelmistä aina polskista tangoihin saakka. Etelä-Pohjanmaan musiikkiopiston Vietnamiin suuntautuvan Tradition for the Youth -projektin myötä perustettu yhtye soitti ensikonserttinsa Hanoissa, Vietnamissa huhtikuussa 2014. Yhtyeen jäsenet ovat kokeneita muusikkoja ja pedagogeja, ja he ovat työskennelleet monipuolisesti eri musiikkityylien parissa.

Piia Kleemola: viulu, laulu
Timo Kiprianoff: kitara, laulu
Marita Ylevä: haitari, laulu

Wegelius Kammarstråkar

Wegelius kamarijouset on kunnianhimoinen orkesteri, joka esittää sekä suomalaista, että pohjoismaista korkeatasoista kamariorkesterimusiikkia. WKS tekee mielellään yhteistyötä eri taiteenalojen välillä ja arvostaa suuresti koulutusta – nuoria muusikoita haastetaan esiintymään sekä solisteina että orkesterissa yhdessä ammattimuusikoiden kanssa.

Orkesteri perustettiin vuonna 2003 ja se toimii Martin Wegelius -säätiön alaisuudessa. Orkesterin taiteellisena johtajana on toiminut jo vuodesta 2013 lähtien viulisti Annemarie Åström.

Piia Kleemola

Musiikin tohtori, viulisti Piia Kleemola on Seinäjoella asuva muusikko ja tutkija, joka on erikoistunut suomalaiseen kansanmusiikkiin. Kleemolan erityisalue on eteläpohjalainen pelimanniviulumusiikki, jota hän tutki vuonna 2011 Sibelius-Akatemiaan valmistuneessa musiikin tohtorin tutkinnossaan. Parhaillaan Kleemola työskentelee eteläpohjalaisen pelimanniviulismin soittotyylin tutkimuksen parissa Suomen Kulttuurirahaston myöntämän rahoituksen turvin.

Piia Kleemola on kokenut muusikko ja pedagogi, joka on toiminut johtavissa rooleissa erilaisissa produktioissa myös tanssin ja teatterin parissa esittäen kansanmusiikkia, rytmimusiikkia, klassista musiikkia, improvisaatiota ja uutta sävellettyä musiikkia. Viulun lisäksi Kleemolan instrumentteja ovat 15-kielinen kantele, jouhikko ja laulu. Sooloesiintymisten lisäksi Piia Kleemola on toiminut muusikkona useissa suomalaista kansanmusiikkia esittävissä yhtyeissä mm. NAM-trio, Päre ja seinäjokisessa rytmimusiikin ammattilaisyhtye Laitakaupungin orkesterissa. Kleemola on julkaissut useita soololevyjä (Pirun ja papin polska, Fiddle Feast & RindaNickola) ja esiintyy muusikkona 30 levyllä. Hän on esiintynyt Suomen lisäksi useissa Euroopan maissa, Vietnamissa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Kleemolan taiteilija- ja tutkijatyötä ovat tukeneet muun muassa Taiteen edistämiskeskus, Etelä-Pohjanmaan Kulttuurirahasto ja Suomen Kulttuurirahasto.

Muusikon ja tutkijan työn ohella Piia Kleemola on toiminut projektipäällikkönä ja -työntekijänä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Seinäjoen yksikössä erilaisissa EU-hankkeissa, vastaten yksikön taiteellisen toiminnan suunnittelusta ja syksystä 2021 alkaen yksiön vs. koulutuspäällikkönä. Säveltaiteen läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksen Pohjanmaan toimipisteessä Kleemola toimi vuosina 2012-2014. Vuosina 2015-2017 Kleemola toimi Haapavesi Folk Music Festivalin taiteellisena johtajana. Opetustyötä hän on tehnyt 2000-luvun alusta saakka muun muassa Taideyliopistossa, Centria amk:ssa ja Keski-Pohjanmaan konservatoriossa.

Jan-Erik Gustafsson | Sellisti

Sellisti Jan-Erik Gustafsson on tällä hetkellä yksi kansainvälisesti kysytyimmistä solisteistamme.

Gustafsson aloitti sellonsoiton opinnot 8-vuotiaana Länsi-Helsingin musiikkiopistossa Markku Luolajan-Mikkolan johdolla ja suoritti solistidiplomitutkinnon Tukholmassa vuonna 1992 Mikhail Homitserin ja Frans Helmersonin opissa.

Jan-Erik Gustafssonin solistiura sai vauhtia hyvän sijoituksen myötä EBU:n nuorten muusikoiden kilpailussa Kööpenhaminassa 1986, ja hän on siitä lähtien ollut maailmanlaajuisesti kysytty esiintyjä sekä solistina että kamarimuusikkona. Pohjoismaiden lisäksi Gustafsson on konsertoinut muun muassa Lontoon, Bournemouthin, Brisbanen ja Jerusalemin sinfoniaorkesterien, Berliinin ja Alankomaiden radion sinfoniaorkesterien sekä New Yorkin ja Wienin kamariorkesterien solistina.

Jan-Erik soittaa tällä hetkellä Stefano Scarampella-sellolla vuodelta 1890.

Ilari Angervo | Alttoviulisti

Ilari Angervo (s. 1968 Helsinki) opiskeli viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa Leena Siukosen johdolla kunnes hän vaihtoi alttoviuluun Helge Valtosen ja Jouko Mansneruksen oppilaaksi.

Angervo on lisäksi opiskellut Berliinin taidekoulussa 1988–90 Wolfram Christin johdolla ja saanut lisäoppia myös Matti Hirvikankaalta ja Rainer Moogilta. Suomen Kansallisoopperan orkesterin alttoviulun äänenjohtajana Angervo toimi 1987–88. Ilari Angervo on maineikkaan Uusi Helsinki -kvartetin perustajajäsen. Yhtyeen yli 30-vuotinen taival maamme eturivin kamarimusiikkikokoonpanona jatkuu edelleen aktiivisesti.

Oman orkesterinsa lisäksi myös kansainväliset orkesterivierailut ovat osa Angervon muusikkoutta. Super World Orchestra Japanissa ja World Orchestra Koreassa ovat olleet mielenkiintoisia ja innoittavia tapahtumia Kaukoidässä. Euroopassa Angervo on vieraillut suomalaisten orkestereiden lisäksi Berliinin Filharmonikoissa, Oslon Filharmonikoissa sekä Espanjassa Orquestra de Qadacuesissa.

Angervo on esiintynyt mm. RSO:n ja useimpien muiden suomalaisten orkestereiden kanssa. Ulkomailla hän on soittanut solistina useissa Euroopan maissa sekä Japanissa.

Angervo soittaa Giovanni Battista Guadagnini- alttoviululla vuodelta 1765.

Taija Angervo | Viulisti

Taija Angervo aloitti viulunsoiton opintonsa Lahdessa Pertti Sutisen oppilaana ja jatkoi Kuhmon Viulukoulun kautta Sibelius- Akatemiaan. Opiskeltuaan myös Kölnissä Mihaela Martinin luokalla hän palasi Helsinkiin suorittamaan viuludiplomin Mi-kyung Leen johdolla Sibelius-Akatemiassa.

Angervo on aina rakastanut ja esittänyt paljon erilaisille kokoonpanoille sävellettyä kamarimusiikkia useilta vuosisadoilta. Hän on esiintynyt useimmissa Euroopan maissa, USA:ssa, Kiinassa ja Japanissa. Uusi Helsinki- kvartetissa hän on soittanut vuodesta 2000.

Taija Angervo on Radion Sinfoniaorkesterin 2. konserttimestari ja on vieraillut konserttimestarina mm. Sinfonia Lahdessa, Tampere Filharmoniassa, Helsingin Kaupunginorkesterissa ja Avanti!- kamariorkesterissa.

Angervolla on käytössään Giovanni Battista Rogeri-viulu 1700-luvun alkupuolelta