Meri ja musiikki 2024

MERI JA MUSIIKKI KIITTÄÄ!

Tämän vuoden festivaali oli raikas ja ikimuistoinen elämys. Kiitos taiteilijoille, yhteistyökumppaneille, toimitsijoille, tukijoille ja kaikille toimintaan osallistuneille, joiden avulla festivaali toteutettiin. Suurkiitos myös yleisölle!

Meri ja musiikki toivottaa kaikille ihanaa kesää.

Kuvat: Ida Burgmann

Nähdään taas ensi kesänä.

Pianisti Emil Holmström aloitti Meri ja musiikki -tapahtuman taiteellisena johtajana syksyllä 2023.

Festivaalin 35-vuotisjuhlakauden teema on juhlaan sopivasti rakkaus!

Taiteellisen johtajan tervehdys

Meri ja Musiikki -festivaalilla pohditaan tänä vuonna rakkauden käsitettä. Tänä väkivaltaisena maailmanaikana on kuitenkin rakkauden vastakohta viha, ja sen myötä ihmisen tekojen pahuus, myös ohittamaton ilmiö. Toisaalta ihminen tuntee vihaa myös kun hän kapinoi vääryyksiä ja epäoikeudenmukaista maailmanjärjestystä vastaan ja siten on mukana synnyttämässä uutta, toivottavasti parempaa maailmaa. Vihaa ja kapinointia yhdistää se, että niistä ei koskaan päästä eroon ilman toisen hyväksymistä ja anteeksiantoa, ja pystyäkseen siihen ihmisen on pakko jollain tapaa tuntea rakkautta.

Festivaalin teoksissa kohtaamme perjantaina Lohjan kaupunginorkesterin konsertissa suffragetti Ethel Smythin ja W.A. Mozartin tulkitsemana yhteiskunnan normeja kyseenalaistavan Don Giovannin. Orkesteria johtaa Jukka Untamala ja konsertin kolmannen teoksen, Gustav Mahlerin neljännen sinfonian taivaallisen sopraano-osuuden laulaa Helena Juntunen.

Lauantaina Inkoossa vierailevat jousisoittajailmiöt Eriikka Maalismaa ja Riitta Pesola ja heidän tulkitseminaan kohtaamme juutalaisiin kohdistuneet joukkomurhat Dmitri Shostakovitshin triossa ja toisaalta rakkauden sovittavan voiman Arnold Schönbergin Kirkastetussa yössä.

Nämä konsertit soivat Inkoon upeassa keskiaikaisessa kirkossa, paikassa, jonka kuvastossa kuolema ja sen voittava rakkaus on upeasti läsnä. Sunnuntaina siirrymme idyllisen Fagervikin ruukin alueelle nauttimaan sopraano Tuuli Lindebergin ja kitaristi Petri Kumelan musisoinnista. He mm. kantaesittävät Juhani Nuorvalan säveltämän laulusarjan Henriikka Tavin runoihin.

Uutena – ja mahdollisimman merellisenä – konserttipaikkana toimii tänä vuonna Bågaskärin toimintakeskus, jossa juhlitaan 70 vuotta täyttävää Carita Holmströmia. Hänen laulukokoelmansa Den doftande jorden kertoo ihmisen elämästä, sen konflikteista ja ihmisten välisestä sovinnosta.

Tervetuloa konsertteihin Inkooseen!

Emil Holmström

© Meri ja musiikki pidättää oikeuden muutoksiin.

Kiitämme tuesta!