Artistit 2019

Vuoden 2019 uudet taiteilijat:

Wegelius kamarijouset,
konserttimestarina Annemaria Åström

Saara Olarte, harppu

Con Brassica, vaskiseitsikko

Cecilia Damström, säveltäjä

Pekka von Cräutlein

Stenhammar-kvartetti

Anders Storbacka, urut

Inkoo Ensamblen taiteilijat:

Nonna Knuuttila, viulu, taiteellinen johtaja

Kiril Kozlovski, piano

Maija Linkola, viulu

Carl Lee, alttoviulu

Tomas Nuñez, sello

Isaac Rodrigues, klarinetti

NonnaKnuuttila22

NONNA KNUUTTILA, VIULU | TAITEELLINEN JOHTAJA

Nonna Knuuttila (synt. 1972) aloitti viulunsoiton 5- vuotiaana viuluviikareissa Géza Szilvayn johdolla Itä-Helsingin musiikkiopistossa.

Vuosina 1978 – 1987 Nonna opiskeli Ari Angervon ja Riitta Poutasen johdolla Länsi – Helsingin musiikkiopistossa ja sen jälkeen Seppo Tukiaisen johdolla Sibelius – Akatemian nuorisokoulutuksessa ja esittävän säveltaiteen osastolla.

Knuuttila oli oppilaana Kuhmon viulukoulussa vuosina 1988 – 1992, missä opettajina toimivat Zinaida Gilels, Ilja Grubert ja Pavel Vernikov. Vuonna 1999 Knuuttila suoritti diplomin erinomaisin arvosanoin opiskeltuaan Ilja Grubertin johdolla Rotterdamin konservatoriossa Hollannissa vuodesta 1992.

Knuuttila voitti kolmannen palkinnon kansallisissa Juhani Heinosen viulukilpailuissa Jyväskylässä vuonna 1986 sekä kansainvälisissä ”Vincenzo Bellini” kilpailuissa Italiassa vuonna 1990 yhdessä pianisti Junio Kimasen kanssa. Vuonna 1997 hänelle myönnettiin “Kamarimusiikkipalkinto 1997“ De Doelen – konserttikeskuksessa Rotterdamissa, missä hän piti oman resitaalin pianisti Sander Sittigin kanssa.

Nonna Knuuttila oli Kandinsky – jousikvartetin (Belgia) primas vuosina 2000-2005 ja he konsertoivat säännöllisesti Keski – Euroopassa ja levyttivät paljon mm. Flaamilaisen säveltäjän Frits Celisin musiikkia Phaedra – merkille.

Vuosina 2001 – 2007 Knuuttila toimi Barcelona Collage kamarimusiikkiyhtyeen primaksena sekä Porta ferrada – orkesterin konserttimestarina Barcelonassa, Espanjassa.

Barcelona Collage yhtyeellä oli mm. oma lastenkonserttiproduktio kahden vuoden ajan Liceu ooperatalossa Barcelonassa, missä he soittivat S. Prokofjevin “Pekka ja susi ” musiikkisadun sekä C. Debussyn “Faunin iltapäivän ” yhdessä marionettinukketaiteilijoiden suunnitteleman koreografian kanssa. Yhtyeen huippuhetkiin kuuluivat esiintymiset pianotaiteilija Maria Joao Piresin kotona, Belgais taidekeskuksessa Portugalissa sekä oma konsertti, “Kirkastettu yö “, Madridin Circulo des Bellas Artes konserttisalissa.

Vuosina 2000-2002 Knuuttila toimi belgialaisen moderniin musiikkiin erikoistuneen “Champ d’ Action“ yhtyeen ensiviulistina ja levytti yhtyeen kanssa mm. Kaija Saariahon kappaleen “Solar“. Nonna Knuuttila toimi 2. viulun äänenjohtajana Rotterdamin filharmonikoissa 2004 – 2009 ja orkesterin ylikapellimestarina toimi Valeri Gergiev. Vuonna 2003 Knuuttila soitti konserttimestarina Belgiassa “Vlaamse Opera “orkesterissa.

Viime vuosina Knuuttila on esiintynyt mm. Gergiev – festivaalilla Rotterdamissa, Gironan uuden musiikin festivaalilla (myös mestarikurssi), Cordoban musiikkijuhlilla (myös mestarikurssi) ja Sant Feliu de Guixolsin festivaalilla (myös mestarikurssi) Espanjassa, Festival van Vlaanderen juhlilla Belgiassa, Loviisan Sibeliuspäivillä sekä Inkoon Meri ja Musiikki festivaalilla Suomessa.

Nonna Knuuttila soittaa aktiivisesti yhdessä duona pianisti Kirill Kozlovskin kanssa ja he ovat pitäneet yhdessä useita konsertteja. Vuonna 2015 he esiintyivät mm. Suomen Solistiyhdistyksen ”KLANG”-konserttisarjassa Helsingin Musiikkitalon Camerata-salissa, esittäen nykysäveltäjä Guillaume Connessonin teoksen ” Les Chants de L’ Atlantide” viululle ja pianolle. Tämä konsertti oli Suomen ensiesitys teoksesta.

Knuuttila on 2. viulun äänenjohtaja vuonna 2010 perustetussa Beethoven– tutkijan Jan Caeyersin johtamassa “Le Concert Olympique “orkesterissa Antwerpenissä, Belgiassa. Orkesteri toimii projektiluonteisesti 2 – 4 kertaa vuodessa ja konsertoi viime marraskuussa mm. Wienin Musikverein – salissa.  Vuodesta 2018 Knuuttila on toiminut 2.viulun äänenjohtajana Gävlen Sinfoniaorkesterissa Ruotsissa.

Knuuttila asui ja työskenteli pitkään Hollannissa ja Belgiassa (1993 – 2009) ja konsertoi säännöllisesti solistina ja kamarimuusikkona eri puolilla Eurooppaa. Vuosina 2009-2018  Knuuttila asui Suomessa ja toimi viulunsoiton lehtorina Espoon musiikkiopistossa (vuosina 2011-2017). Vuodesta 2007 lähtien Nonna on ollut Inkoossa järjestettävien Musik vid Havet kamarimusiikkijuhlien taiteellinen johtaja ja vuodesta 2018 hän toimii Gävlen Sinfoniaorkesterin 2. viulun äänenjohtajana. Nonna on Suomen Solistiyhdistyksen jäsen.

Nonna Knuuttilan viulu on Vincenzo Panormo vuodelta 1743.

Kirill Kozlovski, piano

Kirill Kozlovski syntyi v. 1981 Mogilevissa. Hän on opiskellut pianonsoittoa Valko-Venäjän Musiikkiakatemian nuoriso-osastolla Irina Semenjakon johdolla sekä Sibelius-Akatemiassa Matti Raekallion, Hamsa al-Wadi Juriksen, Ilmo Rannan ja Eero Heinosen johdolla. Kirill Kozlovski valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian pianomusiikin osastolta keväällä 2005. Jatko-opinnot hän suoritti Wienin musiikkikorkeakoulussa Avo Kouyoumdjianin oppilaana. Vuonna 2017 Kozlovski valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemian DocMus-yksikön taiteilijakoulutuksesta aiheenaan Dmitri Shostakovitshin musiikin kontekstualisaatio. Hän on myös täydentänyt opintojaan useilla mestarikursseilla opettajinaan mm. Dmitri Bashkirov, Petér Nagy, Ivari Ilja, Ralf Gothoni ja András Schiff. Kozlovski on työskennellyt tuntiopettajana mm. Sibelius-Akatemiassa ja Grazin Musiikkiyliopistossa.

Vuonna 2016 ilmestyi sopraano Jenni Lättilän ja Kirill Kozlovskin CD-tallenne Richard Wagnerin kootuista yksinlauluista (Siba Records). Vuonna 2017 Pilfink Records julkaisi Kirill Kozlovskin ensimmäisen soololevyn «Shostakovich in Context», joka sisältää Shostakovitshin musiikin lisäksi Ilari Kailan, Matei Gheorghiun ja Mikko Nisulan pianoteoksia. Kozlovski on mukana myös kahdessa muussa vuonna 2017 ilmestyneessä CD-levyssä: «Erik Fordell: Reflections of a river valley» (Alba Records) ja Yrjö Kilpinen: Uusia lauluja (Nova Records).

Kirill Kozlovski on menestynyt kotimaisissa ja kansainvälisissä pianokilpailuissa; niistä mainittakoon Jyväskylän pianokilpailun voitto vuonna 2004 sekä ensimmäiset palkinnot ”Ciutat de Mallorca” -pianokilpailussa Espanjassa vuonna 2003 ja Chopin-keskuksen pianokilpailussa Pariisissa vuonna 1998. Marraskuussa 2004 Kirill Kozlovski valittiin Finland Festivalsin vuoden 2005 nuoreksi taiteilijaksi.

Kirill Kozlovski on esiintynyt soolokonsertein ja kamarimuusikkona useilla kansainvälisillä festivaaleilla mm. Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä, Venäjällä, Virossa ja Espanjassa. Omia soolokonsertteja hänellä on ollut paitsi Suomessa myös muualla Pohjoismaissa. Solistina hän on esiintynyt mm. Minskin Filharmonisen orkesterin, Helsingin, Lappeenrannan ja Oulun kaupunginorkestereiden, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Tampere Filharmonian, Jyväskylä Sinfonian sekä Sinfoniaorkesteri Vivo:n kanssa. Kirill Kozlovski esiintyy säännöllisesti lied-pianistina Suomessa ja ulkomailla. Hän on esiintynyt yhdessä mm. Jorma Hynnisen, Jekaterina Gubanovan, Monica Groopin, Arttu Katajan sekä Jenni Lättilän kanssa ja saanut liedoppia mm. Dietrich Fischer-Dieskaulta ja Hartmut Hölliltä.

Kiril_4_small

Maija Linkola, viulu

Maija Linkola aloitti viulunsoiton 4-vuotiaana Länsi-Helsingin musiikkiopistossa Riitta Poutasen opissa. Sieltä matka jatkui Sibelius-Akatemiaan Igor Besrodnyn luokalle. Lisäsävyjä hän on hakenut mm USA:sta Zinaida Gilelsiltä sekä Berliinistä Ilan Gronichilta.

Lapsena Maijaa kannusti muusikon uralle hänen isänsä, säveltäjä, jazz-pianisti Jukka Linkola. Maija Linkola saikin tutustua jo nuorena musiikin eri tyylilajeihin sekä esiintyä laajalti, myös orkestereiden, mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Tapiola Sinfoniettan ja Suomen Kansallisoopperan orkesterin solistina. Tällä hetkellä Maija Linkola työskentelee päätoimisesti Suomen Kansallisoopperan ensiviulistina. Linkola on myös vieraillut oopperalavalla viulusolistina Cirkopera-teoksessa. Orkesterityön lisäksi Maija suhtautuu intohimoisesti kaikenlaiseen musiikin tekemiseen konsertoiden niin kamarimuusikkona kuin jazz- ja rock-yhtyeiden riveissä.

Linkolan kokoamat ja liidaamat jousistot ovat soineet lukuisilla äänilevyillä sekä maailmalla menestyneiden elokuvien taustalla. Näistä mainittakoon mm. Panu Aaltion musiikki Metsän tarina sekä Järven tarina -elokuviin. Tuoreimpia kamarimusiikkiprojekteja, joissa Linkola on päässyt yhdistelemään sointimaailmoja niin klassisesta kuin jazzista on mm. Sid Hille Camerata -yhtyeen ”Farbformen” sekä Aili Ikosen ”Piirrä Minut” -äänilevyt. Rakkaan yhtyeensä Nasevien Kurttujen kanssa Maija on keikkaillut tasaisin väliajoin jo vuosikymmenen verran.

MaijaLinkola2015

Carl Lee, alttoviulu

Carl Lee on esiintynyt alttoviulusolistina ja kamarimuusikkona jo nuoresta pitäen. Hänen ensimmäinen esiintymisensä alttoviulistina oli Sydneyssä Australiassa 9-vuotiaana. Vuonna 2014 Lee oli alttoviulustipendiaattina Sydneyn sinfoniaorkesterin stipendiaattiohjelmassa. Hän on esiintynyt sekä paikallisesti, että ulkomailla Sydney Symphony Orchestran kanssa ja saanut myös mahdollisuuden osallistua ja esiintyä orkesterin kanssa sen Kiinan-kiertueella. Vuonna 2015 hän otti osaa Verbier Music Festivaliin Sveitsissä sekä Great Mountain Festivaliin Koreassa, jossa hänellä oli mahdollisuus työskennellä joidenkin maailman parhaiden muusikoiden kanssa.

Lee esiintyy säännöllisesti festivaaleilla monissa maissa kuten esim. Vigeland-museossa Oslossa ja Brasilian Rio de Janeirossa. Hän voitti Tertis Concourso -alttoviulukilpailun Saltzburgissa 2016 ja soitti samana vuonna Gstaad Menuhin -festivaaleilla Neeme Järven johtamassa festivaaliorkesterissa. Hän opiskelee parhaillaan alttoviulun maisterintutkintoa varten Thomas Rieblen johdolla Mozarteum Salzburgissa ja esiintyy säännöllisesti alttoviulun äänenjohtajana Wienin Haydn Philharmoniassa. Hän soittaa myös varaäänenjohtajana Suomen Kansallisoopperassa.

CarlLee_MG_2553

Tomas Nuñez, sello

Tomas Nuñez aloitti sello-opintonsa kuusivuotiaana Ahvenanmaan musiikkiopistossa, josta hän siirtyi Turun Konservatorioon ja sieltä myöhemmin Sibelius-Akatemiaan. Hänen opettajinaan ovat olleet Jacob Lind, Timo Hanhinen, Hannu Kiiski ja Marko Ylönen. Tomas on myös osallistunut lukuisiin mestarikursseihin kotimaassa ja ulkomailla.

Omien resitaalien lisäksi Nuñez on esiintynyt Turun Filharmonisen Orkesterin, Saimaa Sinfoniettan, Joensuun Kaupunginorkesterin, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Lappeenrannan Kaupunginorkesterin, Oulu Sinfonian, Sinfonia Lahden, Suomen Kansallisoopperan orkesterin ja Helsingin Kaupunginorkesterin solistina sekä orkesteri- että kamarimuusikkona kotimaassa ja mm. Ahvenanmaalla, Ruotsissa, Grönlannissa, USA:ssa, Saksassa, Tšekissä, Japanissa, Kiinassa ja Venäjällä.

Nuñez soittaa Postiglione-kvartetissa, joka voitti vuonna 2009 Rovaniemellä järjestetyn kansainvälisen Night and Sun jousikvartettikilpailun. Vuonna 2010 hän voitti Turun XI sellokilpailun ensimmäisen palkinnon ja yleisöpalkinnon. Hänet palkittiin myös kilpailun tilausteoksen parhaasta esityksestä. Keväällä 2010 hän aloitti työt Suomen Kansallisoopperan orkesterissa, ensin 2. soolosellistinä, syksystä 2011 lähtien 1. soolosellistinä. Vuodesta 2015 alkaen hän toimii Helsingin kaupunginorkesterin 1. soolosellistinä. Radion Sinfoniaorkesterin 1. soolosellistinä hän aloitti syksyllä 2017.

Nuñez soittaa Radion Sinfoniaorkesterin Lorenzo & Tomaso Carcassi-sellolla vuodelta 1779.

tomas

Isaac Rodriguez, klarinetti

Isaac Rodriguez on erittäin monipuolinen muusikko, joka konsertoi ahkerasti ja yhtä taidokkaasti sekä moderneilla että historiallisilla soittimilla. Rodriguez syntyi Barcelonassa 1978 ja aloitti musiikkiopintonsa Conservatori Professional de Música de Badalonassa. Myöhemmin hän opiskeli Consevatoire National de Région de Nicessä klarinetisti Michel Lethiecin ohjauksessa. Hän valmistui erinomaisin arvosanoin ja osallistui Hans Deinzerin (Saksa) sekä Charles Neidichin (USA) vetämiin mestarikursseihin.

Viime vuosina hän on osallistunut useisiin kamarimusiikkikilpailuihin, joissa hän on voittanut ensimmäisen palkinnon ja saanut myös monta resitaalia. Vuonna 1999 hän voitti ensimmäisen palkinnon tärkeässä espanjalaisessa Concurso Permanente de Juventudes Musicales de España -kilpailussa ja pari kuukautta myöhemmin hän tuli kolmanneksi kansainvälisessä Jugend Musiziert -kilpailussa (Weimar 1999). Miró Ensemblen kanssa hän voitti sekä ensimmäisen palkinnon ett yleisöpalkinnon ARD Munich -kilpailussa 2001.

Hän on toiminut ensimmäisenä klarinetistina Orquesta Ciudad de Granada – ja Orquesta Sinfonica de Castilla y Leon -orkestereissa.

Nykyään Rodriguez toimii klarinetin ja kamarimusiikin opettajana Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelonassa ja hän on myös opettanut useita nuoriso-orkestereita kuten National Youth Orchestra of Catalunyata sekä Youth Orchestra National of Spainia. Hän on Orquesta del Gran Teatre del Liceun sekä Les Musiciens du Louvre-Grenoblen 1. vieraileva klarinetisti sekä  BandArt Orchestran 1. klarinetisti.

Isaac R 1

Saara Olarte, harppu

Saara Olarte valmistui musiikin maisteriksi Arielle Valibousen luokalta belgialaisesta Hogeschool Gentistä keväällä 2006. Olarte työskentelee freelance-harpistina eri puolilla Suomea, kaudella 2018-2019 Turun Filharmonisen Orkesterin äänenjohtajan sijaisena.

Uusi ja kokeellinen klassinen musiikki sekä improvisaatio ovat Olarten erityisiä mielenkiinnon kohteita. Uutta musiikkia Olarte on esittänyt mm. Uusinta Ensemblen, Avanti!n saksalaisen Ensemble Modernin ja oman improvisaatioyhtye Rank Ensemblen riveissä.

Con Brassica, vaskiseitsikko

www.conbrassica.com

Cecilia Damström, säveltäjä

ceciliadamstrom.com

Kyky pystyä ajattelemaan ja tuntemaan on mikä erottaa meidät ihmisiä kaikista muista lajeista maan päällä. Tätä säveltäjä Cecilia Damström (1988) tavoittelee musiikissaan, saada kuuntelijaa ajattelmaan ja tuntemaan.

Helsinkiläinen Damström on kotoisin monikielisestä perheestä ja leikkiikin mielellään sävellyksissään kielillä ja monikielisyydellä. Klassisen pianistin koulutus taustanaan ja teatteri yhtenä tärkeänä harrastuksena, on luonnollista että harmonia, suunta, musiikillinen dramaama ja ekspressiivisuus ovat läsnä hänen musiikissaan. Hän viimeistelee maisteriopintojaan Malmö Musikhögskolanissa Luca Fransesconin johdolla, valmistuttuaan 2014 Tampereen ammattikorkeakoulusta Hannu Pohjannoron luokalta. Hänen teoksiaan on palkittu useissa sekä kansallisissa että kansaivälisissä sävellyskilpailuissa ja hänen musiikkiaan on esitetty ympäri Eurooppaa. Hän toimii residenssisäveltäjänä Kokonainen Festivaalilla. Cecilian on työskennellyt tilausteosten parissa vuodesta 2014 alkaen ja hänen musiikkia ovat esittäneet mm. Jyväskylä Sinfonia. Suomen Kulttuurirahasto sekä Svenska Kulturfonden ovat tukeneet hänen opintojaan ja taiteellista työskentelyään.

Cecilia Damström

Pekka von Cräutlein

Stenhammar kvartetti

http://www.stenhammarquartet.com/

Anders Storbacka, urut

Anders Storbacka (s.1956 Pietarsaaressa) opiskeli Sibelius-Akatemiassa 1975-79. Hänen opettajanaan urkujensoitossa oli Kaj-Erik Gustafsson ja pianonsoitossa Kauko Kuosma. Kanttori-urkurin tutkinto 1978. Urkudiplomi 1987 Kari Jussilan yksityisoppilaana. Storbacka on työskennellyt kanttorina Kirkkonummella, Dragsfjärdissa ja Inkoossa.

Hän on soittanut n. 75 urkukonserttia ja julkaissut kaksi CD-levyä: ”Urkumusiikkia Fagervikissa” äänitetty Suomen vanhimmilla käytössä olevilla uruilla, ja ”Urkumusiikkia Snappertunassa” äänitetty historiallisella virolaisilla uruilla vuodelta 1884.

Anders Stårbacka