Musik vid havet

7.6.-9.6.2024

Kärlek

Program

© Musik vid havet förbehåller sig rätten till ändringar.

Fredag 7.6.2024

Das himmlische Leben

Öppningskonsert

Ethel Smyth är en legendarisk gestalt i egenskap av aktivist inom kvinnosaksröreslen, inte minst till följd av den fängelsdom hon ådrog sig, liksom för komponerandet av suffragettmarschen Kvinnornas marsch. Variations on Bonny Sweet Robin är en lyrisk pastoral som bygger på en engelsk folkmelodi och presenterar en mer försonlig och sinnlig sida av kompositören.

A. Mozarts berömda d-mollkonsert delar sin tonart med kompositörens mästerverk Don Giovanni och konsertens musikaliska stoff har flera likheter med den ödesdigra musiken i Don Giovanni. Operans antihjälte hör till litteraturens största karaktärer vad gäller ifrågasättandet av vår livsstil, i gott och ont, liksom det hat och den revanschlystnad som det goda och anständiga folket projicerar på honom hörs i pianokonsertens musik – likväl kan man skönja antihjältens obeskrivliga känslighet och livsglädje.

Gustav Mahlers fjärde symfoni är sin upphovsmans mildaste verk som kulminerar i sången om Det himmelska livet som är en naivistisk framställning av himlen efter döden och dess nöjen, vilka emellertid i ögonen på barnet som deklamerar dikten framstår tämligen världsliga.

19.00 Öppningskonsert
Ingå kyrka

21.30 Kammarmusik i den sena kvällen
Ingå kyrka

Biljetter
Med samma biljett till bägge konserterna
Ordinarie pris 30€
Studerande 10€

Biljetter till öppningskonsert:
Ordinarie pris 25€
Studerande 10€

Biljetter till den sena konserten:
Ordinarie pris 25€
Studerande 10€

Das himmlische Leben

Öppningskonsert

Lojo Stadsorkester
Jukka Untamala, kapellmästare
Helena Juntunen, sopran
Emil Holmström, piano

Program:

Ethel Smyth:
Variations on Bonny Sweet Robin

W.A. Mozart:
Pianokonsert nr 20 d-moll, K. 466

– paus –

Gustav Mahler:
Symfoni nr 4 G-dur
(arr. för kammarorkester: Ronald Kornfeil)

KAMMARMUSIK I DEN SENA KVÄLLEN

Tero Latvala, violin
Tuomas Harri, valthorn
Emil Holmström, piano

Program:

Elsa Barraine:
Crepuscules för valthorn och piano

Johannes Brahms:
Trio för piano, violin och valthorn Ess-dur, op. 40

LÖRDAG 8.6.2024

11.00
Bistro Lande
Köpcentrum Strand

Fritt inträde

JAZZ på torget

Sånger av Carita Holmström på Ingå torg

 Carita Holmström, solo

Den doftande jorden.

Carita Holmström på Bågaskär

Carita Holmström hör till den finländska musikens mest betydande och distinkta gestalter som i år firar sin 70-årsdag liksom halvsekeljubileet av sitt framträdande vid European Song Contest i Brighton.

Den doftande jorden är en samling sånger vars röda tråd är dikterna som handlar om aktuella teman. I blickpunkten står särskilt det hur vi sköter om naturen och om varandra. Författare som exv. Solveig von Schoultz, Stella Parland, Annika Sandelin, Bodil Lindfors och Carita Holmström bjuder på färgmättade texter om kärlek och längtan liksom lovsånger till naturen. Livet pågår parallellt på flera nivåer: vid sidan av det varma och lyckliga livet finns även sorgen, flykten och realiteterna att någon annan städar upp spåren efter varje krig.

Under framträdandet hör vi pärlor ur Caritas sångarkiv, från sånger från 70-talet till nya verk som nyligen har komponerats för Trio Flamme.

14.00
Bågaskär,
Sjöräddingssällskapets verksamhetscenter

Observera: konserten är inte lämplig för rörelsehindrade

Biljetter endast vid förköp (NetTicket, K-Market Lantis) Biljetten inkluderar båttransport från Ingå småtshamn kl.13, hemfärden ca kl. 16
Pris 45€

Den doftande jorden.

Carita Holmström på Bågaskär

Carita Holmström
Trio Flamme
(Emilie Adolfsson, Daniela Fogelholm och Minna Nyberg)
Esko Grundström

Program:

Carita Holmström:
Den doftande jorden.

Försoningen

Kammarmusik i Ingå kyrka

Rädsla eller misstro leder ofta till mänskans tanklösa handlingar vilket resulterar i konflikter som verkar vara oåterkalleliga. Ofta är det också dessa konflikter som konkretiserar de rädslor som man ville att inte skulle realiseras. Det verkar som om det svåraste vore just att möta själva rädslan och utvägen ur situationen utan att ta till någon grad av aggression.

Den andra pianotrion av Dmitrij Sjostakovitj är ett sällsamt verk i kompositörens produktion. I början av kompositionsarbetet förlamades arbetet totalt av en nära väns död. Då kompositören förmådde fortsätta arbetet under år 1944 började uppgifter om nazisternas skräckvälde sprida sig i det allmänna medvetandet, förskräckt av detta skissade Sjostakovitj trions final på basis av judiska folkmeldoier. Trion kom att bli individens elegi såväl till följd av en personlig tragedi som de orätter som samhällssystemet hade producerat.

I sin dikt Verklärte Nacht tar Richard Dehmel upp en konstellation där mänskan agerar mot samhällets normer i en situation där regelverket har föst in henne i en återvändsgränd. Hon fruktar att en närstående fördömer henne. I berättelsens vändpunkt inser den närstående att dådet är berättigat och erbjuder bägge parterna en möjlighet att fortsätta samlevnaden i kärlekens tecken. Dikten inspirerade Arnold Schönberg att skriva sin karriärs mest milda musik, och Verklärte Nacht, eller förklarad natt, återger med en oemotståndlig eufori den frigjordhet som mänskan upplever då hon vågar lämna sina fördomar och sin hämndlystnad åt sidan för att ersätta dem med kärleken till sin nästa.

18:00
Ingå kyrka

Biljetter
Ordinarie pris 25€
Studerande 10€

Försoningen

Kammarmusik i Ingå kyrka

Eriikka Maalismaa, violin
Riitta Pesola, cello
Emil Holmström, piano

Program:

Carita Holmström:
Pianotrio A Distant Threat

Dmitrij Sjostakovitj:
Pianotrio nr 2, op. 67

– paus –

Arnold Schönberg:
Verklärte Nacht, op. 4
(Eduard Steuermanns arrangemang för pianotrio)

SÖNDAG 9.6.2024

Musik vid Fagervik bruk

Fagerviks bruksområde representerar den finaste finländska kulturmiljön av sin tid både vad gäller naturen och arkitekturen. Området är ett vackert exempel på hur mänskan kärleksfullt har skött om sin miljö. På festivalens avslutningsdag har man möjligheten att bekanta sig med bruksmiljön och vid sidan av den höra underbar ny och gammal musik.

Fagerviks instrumentraritet – kyrkans orgel från år 1726 – får sällskap av ett mirakulöst instrument av vår tid, Gestrumentet som har utvecklats av Jesper Nordin. Instrumentet spelar en framträdande roll i sin skapares komposition Semper dolens som bygger på det förkorossande vackra lutverket med samma namn av John Dowland.

Eftermiddagens andra nya verk får sitt uruppförande under festivalen, vilket alltid är ett gädjeämne oavsett evenemang! Denna gång får vi vänta med spänning på hur Juhani Nuorvalas sånger till dikter av Henriikka Tavi kommer att låta. Det som vi vet på förhand är att Juhani Nuorvala äger en förmåga att skriva sällsamt stämda men smittande melodier och att verkets dikter handlar om hundar!

15.30
Fagervik bruk
gamla sädesmagasin

16.30
Rundvandring & kaffeservering

Biljetter
Ordinarie pris 25€
Studerande 10€

Musik vid Fagervik burk

Tuuli Lindeberg, sopran
Petri Kumela, gitarr

Program:

Juhani Nuorvala:
Sånger till Henriikka Tavis dikter, premiär

Jesper Nordin:
Semper dolens (2020)

Franz Schubert:
Frühlingsliebe
Lob der Thränen
Heidenröslein
Auf dem Wasser zu singen

18.00
Fagervik kyrka

Fritt inträde

Musikandakt 

I samarbete med Ingå församling.

Tuuli Lindeberg, sopran
Petri Kumela, gitarr

John Dowland (ca. 1563–1626):
Can she excuse
Sorrow stay
Unquiet thoughts
Forlorn Hope Fancy

Isabella de Medici (1542–1576):
Lieta vivo e contenta

Leonora Orsini (ca. 1560–1634):
Per pianto la mia carne